Външните министри на България и Румъния търсят как да отпушат ГКПП-тата 24.01 | 18:54

Отварянето на трето трасе за камиони ще реши трайно проблема, смятат първите дипломати на София и Букурещ

От iNews.bg

Външните министри на България и Румъния обсъдиха варианти как да бъде разрешен проблемът с километричните опашки от камиони по основните и гранични пунктове. През последните седмици проблемът стана изключително сериозен, а самите шофьори дори започнаха протести. Поради тази причина днес е проведен разговор между Даниел Митов и румънския му колега Теодор Мелешкану, в който е отделено сериозно внимание особено на ситуацията на "Дунав мост 2".

Трайно решение ще има, ако бъде отворено за постоянно допълнително трето трасе за товарните автомобили. Днес край Видин опашката достигна 10 километра, предаде БНТ. Блокадата беше отменена малко след 12 часа днес, след като в продължение на 4 часа "Дунав мост 2" беше затворен и в двете посоки.

Недоволството на шофьорите е провокирано от бавното преминаване на граничния пункт. Те твърдят, че са им нужни повече от 24 часа, за да излязат от България, заради което търпят загуба, понеже не успяват да доставят товара си на време. Допълнително трафикът беше засилен заради спирането на ферибота при Оряхово заради ледохода по Дунав.

Водещи

Най-четени