Външните министри на ЕС съживяват проекта за европейска отбрана 31.01 | 20:15

Европейската отбранителна стратегия ще бъде развивана в синхрон с НАТО

От Георги Георгиев

Външните министри на ЕС официално подкрепиха съживяване до края на годината на проекта за Европа на отбраната според предложената през декември концепция на Германия, Франция и Полша, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министрите са приели положително писмото от 6 декември, подписано от трите страни, образуващи т. нар. Ваймарски триъгълник, се казва в общо изявление.

На днешното си заседание те приканиха върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън да придвижи работата по повдигнатите в писмото въпроси, и преди всичко по отношенията ЕС-НАТО.

В писмото Париж, Берлин и Варшава призовават европейските си партньори "да дадат нов тласък на европейската политика по сигурността и отбраната при пълно взаимодействие с НАТО" - организация, в която членуват 21 от 27-те страни от ЕС.

Трите страни призовават също членките на ЕС да се сдобият с "по-силни и ефикасни инструменти" при планирането и воденето на операциите.

Те споменават възможността за създаване на "модули с пълен цивилен и военен капацитет", които да са готови за разгръщане при криза.

Водещи

Най-четени