Външните министри на Македония и Гърция ще водят диалога за името 12.01 | 12:27

Кодзиас и Димитров се срещнаха тайно в „Македония палас“ в Солун

От iNews.bg

Министрите на външните работи на Република Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс днес проведоха среща в град Солун. Двамата се договориха да имат по-голяма и директна роля в разговорите за разрешаване на спора за името, предаде БГНЕС. "Срещата беше проведена в рамките на възстановения диалог и консултациите между двете държави, целящи засилване на прозрачността и взаимното доверие. Министрите проведоха добър разговор, насочен към насърчаването на двустранните отношения и сътрудничеството в по-широк контекст, свързан с продължаващи мерки за изграждане на доверие", съобщиха от македонското МВнР.

Кодзияс и Димитров изразили общо очакване, че на предстоящата среща на 17 януари посредникът Матю Нимиц ще сложи на масата рамка за разговори, която по същество ще се развие в преодоляването на различията за името. "Двамата министри обсъдиха методологията, за подхода на двете страни, както и за рамката на процеса за преодоляване на разликата за името, и се съгласиха да имат пряка роля в преговорите за преодоляване на различията за името", се казва в изявление, в което също така се казва, че те са обсъдили мерки за изграждане на доверие и са обсъдили други въпроси преди следващите политически срещи на високо равнище между двете страни.

Срещата, според гръцките медии, се е състояла в "Македония палас" в центъра на Солун при пълна тайна и под силни мерки за сигурност.

Водещи

Най-четени