Външните министри от ЕС се събират, за да коментират съдбата на бежанците 20.04 | 10:10

До срещата се стигна след корабокрушението в Средиземно море с 700 мигранти на борда

От iNews.bg

Външните министри на страните от Европейския съюз се събират в Люксембург за редовното си месечно заседание. Очаква се там да бъде обсъдена поредната трагедия в Средиземно море, при която отново загинаха стотици в опит да достигнат европейска територия.

Снощи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи призив към международната общност да сподели бремето на приемане на бежанците, след като в Средиземно море претърпя корабокрушение кораб със 700 мигранти, предаде AFP.

 Бан заяви, че е потресен и дълбоко натъжен от съобщението за потъването на кораба през нощта в събота срещу неделя до либийския бряг. Той призова за солидарност на международната общност и за споделяне на бремето на тази криза.

Италианската брегова охрана не е потвърдила, че бежанците са били 700, но съобщи, че 20-метровият риболовен кораб е можел да пренесе неколкостотин души.

По тази причина обстановката в в Либия и възможностите за нормализирането ѝ чрез политически диалог ще са една от основните теми на Съвета по външни работи. Първите дипломати ще обсъждат и събитията в Йемен, както и отношенията на Евросъюза с източните му партньори и със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. България ще бъде представена от външния министър Даниел Митов.

Европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос трябваше да посети днес Сеута и Мелиля, двата испански анклава в Мароко, през които много африканци се опитват да влязат в Европа.

Аврамопулос обаче отмени визитата си, за да присъства на срещата на външните министри на страните от Европейския съюз, предаде Франс прес. Последната трагедия в Средиземно море е брутално напомняне, че са необходими смели мерки за справяне с кризата с имиграцията, подчерта гръцкият еврокомисар.

Водещи

Най-четени