Въпросите около "Набуко" стават все по-сериозни 21.02 | 07:24

По-малко от година преди старта на строежа, проектът няма нито един договор за доставка

От Георги Георгиев

 

Предвид оставащото време от по-малко от година за старта на строежа на амбициозния енергиен проект "Набуко", тежестта на въпросите откъде ще дойде финансирането и какво количество газ ще бъде доставяно по газопровода става все по-голяма, пише АФП.

Основната цел на "Набуко" е да намали зависимостта на Европа от Русия по отношение на доставките на газ, както и да разработи потенциалът на Централна Азия. Досега обаче консорциумът, начело на "Набуко", не е подписал договор с нито един от потенциалните доставчици.

"Много скоро ще имаме конкретни споразумения", казва Райнхард Мичек, председател на консорциума за "Набуко". В организацията влизат австрийската компания OMV, унгарската MOL, румънската Transgaz, българската "Булгаргаз", BOTAS от Турция и RWE от Германия.

През миналия месец председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу осигури подкрепата на Азербайджан за енергийния проект. Няма обаче конкретни детайли за количество на доставките, нито за времето. Затова и датата за включване на азербайджанското находище "Шах Дениз 2" към газопровода беше отложена за края на 2015 година.

Липсата на договори вече кара "Набуко" да погледне към Русия, призна Мичек. Това е факт, въпреки основната цел на проекта – намаляване на зависимостта от Москва. Засега газопроводът разчита да започне с 8-10 млрд. кубични метра газ от Ирак и Азербайджан. Но насочването към Ирак означава строеж на още 550 километра газопровод т.е. обща дължина от 3900 километра. Това значи и повишаване на сегашната цена на строежа, която е 7.9 млрд. евро. 

 

Водещи

Най-четени