Въстание срещу „Ислямска държава” в сирийската й „столица” 06.03 | 14:23

Жителите на град Рака се вдигнаха на бунт срещу терористите, над 5 квартала вече се развява националното знаме

От iNews.bg

Жители на сирийския град Рака, който "Ислямска държава” провъзгласи за своя столица, са вдигнали въстание срещу терористичната организация. Те са се изправили срещу бойците на групировката и дори в няколко квартала вече са били издигнати сирийски знамена. Според очевидци към момента това се наблюдава в 5 района на града, съобщава Sputnik. Този акт е провокирал населението в два квартала да организира митинги в подкрепа на сирийската правителствена армия.

Демонстрациите обаче не са се разминали и без отговор от страна на "Ислямска държава”. Очевидци разказват, че след събирането на множеството, срещу мирните жители са се изправили бойци на терористичната организация. Вследствие на което се е стигнало до ожесточени боеве, предаде "РИА Новости”. В тях жителите на Рака са успели да ликвидират голям брой терористи.

Стигнало се е до сражение и между самите джихадисти. Според свидетели след разразилите се сражения с местното население, група от около 100 човека от отрядите на "Ислямска държава” са се опитали да избягат. Тогава основните сили на терористичната групировка са блокирали изходите от града, за да не позволят на дезертьорите да го напуснат.

Към момента в настъпление към Рака са преминали както правителствената армия, така и отрядите на кюрдското опълчение. Армията на Башар Асад настъпва от западната страна на града, идвайки от Алепо, докато кюрдите атакуват позициите на терористите от североизток. Всичко това се случва при влязлото в сила примирие преди повече от седмица. Още при съставянето на документа обаче терористичните групировки бяха изключени от него.

Водещи