Г-7: Асад и военната намеса не са решения за Сирия 11.04 | 14:55

Русия не трябва да бъде изолирана от политическия преход в страната

От iNews.bg

Министрите от Г-7 се обединиха около становището, че не може да има военно решение за Сирия, както и че страната няма бъдеще с диктатора Башар Асад. Русия обаче трябва, "доколкото е възможно", да бъде включена в усилията за постигане на мир. Това заявиха днес днес италианският министър на външните работи Анджелино Алфано и френският първи дипломат Жан-Марк Еро, цитирани от ДПА.

"Не смятаме военното решение за правилното", каза Алфано, след като под негово председателство в рамките на срещата на Г-7 се проведоха разговори в разширен формат с участието на колегите му от Саудитска Арабия, Турция, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания.

Той заяви, че на срещата на високо равнище в тосканския град Лука е имало обединение също около становището, че "Русия не трябва да бъде изолирана, а напротив, доколкото е възможно, да бъде включена в процеса на политически преход в Сирия".

"Страните от Г-7 са единодушни и че за Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия", каза френският външен министър Жан-Марк Еро. Според него е време Русия да спре да подкрепя сирийския президент Башар Асад и да покаже, че искрено желае мир.

"Русия трябва да избере дали да бъде на страната на САЩ и други съмишленици или да бъде с Асад, Иран и Хизбула", заяви от своя страна държавният секретар на САЩ Рекс Тълърсън.

Страните от Г-7 отхвърлиха искането за налагане на санкции на Русия и Сирия заради химическата атака в Идлиб. Те се съгласиха да забавят въвеждането им, докато няма "неопровержими доказателства” за предполагаемото химическо нападение, предаде телевизия ВВС, цитирана от бТВ.

Водещи

Най-четени