Г-7 планира мерки срещу бъдещи пандемии 12.06 | 10:55

Лидерите на най-развитите държави се споразумяха за стимули заради пандемията от коронавируса въпреки риска да отключат по този начин инфлация

От iNews

Лидерите на страните от Г-7 се споразумяха за стимули заради пандемията от коронавируса въпреки риска да отключат по този начин инфлация, предават световните агенции. Според тях нарастването на инфлацията в много държави в резултат на пандемията е временно.

Международният валутен фонд призовава постоянно страните да продължат мерките за поддръжка на фискалната система. САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония, Италия и Канада смятат, че трябва да има дългосрочни политики, които да гарантират състоянието на публичните финанси.  Бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги - сега премиер на Италия - смята, че западните икономики се нуждаят от нещо като фискална котва, която да успокои инвеститорите и да попречи на нарастването на лихвените проценти, за да не се забави възстановяването. Лидерите осъзнават нуждата да бъдат предприети действия за намаляването на безработицата, като предлагане на обучения за придобиване на нови умения и подкрепа за младите служители. 

На втория ден от срещата си във Великобритания държавните ръководители от Г-7 обсъждат декларация, в която обещават да работят заедно за предотвратяване на нови опустошителни пандемии, бе съобщено от кабинета на британския премиер Борис Джонсън. Документът ще носи името на английския град, където се провежда срещата - "Декларацията от Карбис Бей". В дискусията за общия план срещу пандемиите и за изработването на декларацията са поканени и лидерите на Австралия, Индия, Република Корея и Южна Африка. Текстът на декларацията ще бъде публикуван в последния ден от срещата на върха, 13 юни, заедно с окончателното комюнике.

Според Даунинг стрийт документът ще се основава на препоръки за предотвратяване на нови епидемии, разработени от властите на британското председателство тази година, и мерки, разработени съвместно от лидерите на Г-7 на работната среща. Те включват мерки за намаляване с поне 100 дни на времето, необходимо за разработване на ваксини срещу нови заболявания, включително тяхното лицензиране, реформиране и укрепване на Световната здравна организация (СЗО). "За да победим истински коронавируса и да се възстановим, трябва да изключим появата на пандемии като тази", заяви Борис Джонсън, който първоначално омаловажаваше заплахата, но промени мнението си след като преболедува от ковид-19.

ЦЕРЕМОНИЯ БЕЗ МАСКИ

Британската кралица Елизабет II даде снощи официален прием за лидерите на Групата на седемте в ботаническата градина Еден в Корнуол, на 70 км от град Карбис Бей, където протичат техните дискусии. 

Освен 95-годишната кралица, на приема присъстваха и синът й принц Чарлз със съпругата си Камила, както и херцогът и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Кейт. Внукът на кралицата и съпругата му участват за първи път в такава среща на върха. Кралицата се появи в светла рокля с изображения на цветя. Нито Елизабет II, нито останалата част от британското кралско семейство носеха маски. Всички са ваксинирани срещу коронавируса.

Водещи

Най-четени