Газова криза а ла България 2009 в част от Европа 12.12 | 18:06

Италия, Хърватия, Словения и Унгария закъсаха за синьо гориво след взрива в Баумгартен

От iNews.bg

Газова криза, подобна на сполетялата България през януари 2009 г., заплашва няколко държави в Европа. Тогава страната ни остана за 20-ина дни без никакви доставки от Русия през Украйна и успя да покрие нуждите си само частично чрез количествата в хранилището в Чирен, минималните количества местен добив, както и малкото доставки от Гърция чрез реверсивната тръба. В подобна ситуация сега изпадат няколко държави от Централна и Западна Европа. Причината е във взрива и пожара от тази сутрин в газовия хъб "Баумгартен" в Австрия. Поради аварията доставките на синьо гориво за няколко държави в района са нарушени. И то в зимни условия, когато потреблението е доста по-голямо.

Газова криза се очертава най-вече в Италия, Хърватия, Словения и Унгария. На Апенините вече въведоха извънредно положение заради прекратените доставки. В същото време от местното Министерство на икономическото развитие успокояват, че засега не се очертава недостиг на синьо гориво, като липсващите количества ще бъдат набавени от хранилищата. Не е ясно обаче колко дълго може да издържи Италия на собствени резерви, тъй като 80% от потреблението й се задоволява от внос, а голяма част от него идва от австрийския хъб.

В Унгария и Словения доставките на газ също са прекъснати, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация на австрийския енергиен регулатор. Операторът на газопреносната мрежа на Австрия Gas Connect Austria отбелязва, че щетите по хъба в Баумгартен, който е собственост на OMV, са сериозни и засега не е ясно кога доставките ще могат да бъдат възстановени, предаде ТАСС. Освен това се е наложило Gas Connect Austria да спре ръчно транспортирането на газ от разпределителния център. Поради което към момента той изобщо не работи.

Засега доставките на синьо гориво за Германия не са засегнати от аварията. Косвено от аварията обаче е засегната Украйна. Там очакват намаление на количествата синьо гориво, които получават от Европа през реверсивните връзки през Унгария, Словакия и Полша. Първите две обаче са сред най-сериозно потърпевшите от тоталното спиране на работата в Баумгартен и не е ясно дали ще могат да продължат да пренасят синьо гориво към Украйна според заложените в графиците количества. Към момента намаление на доставките няма.

От "Газпром експорт" обявиха, че ще работят върху преразпределението на потоците природен газ, който доставят към държавите, засегнати от аварията в австрийския хъб. "Правим всичко възможно, за да осигурим непрекъсваеми доставки на газ за клиентите си в това направление", обявиха от руската компания.

Водещи