Газовата криза в Европа се размина 13.12 | 12:00

Газовият хъб в Австрия вече е ремонтиран след взрива и заработи

От iNews.bg

Газовата криза в няколко държави от Централна и Западна Европа се размина. Вече са възстановени транзитните доставки на синьо гориво след вчерашната авария, причинена от взрив и пожар в хъба в Баумгартен. "Съумяхме да възстановим работата на всички транзитни линии до полунощ вчера и всички те работят на 100%", обяви изпълнителният директор на компанията Харалд Щиндъл, цитиран от агенция Блумбърг.

Той добави, че причината за вчерашния взрив може да е била повреда в наскоро монтираната филтрационна система. Компанията и полицията обаче още продължават разследването на причините за аварията, предаде БНТ.

В газоразпределителния център "Баумгартен" в Австрия постъпва синьо гориво от Русия и Норвегия. След това количествата се транспортират за Германия, Италия, Франция, Словения, Хърватия и Унгария. С изключение на преноса за Франция и Германия, за всички останали той бе прекъснат след аварията. В Италия дори обявиха извънредно положение и започнаха да черпят газ от хранилищата си. След днешната добра новина обаче нещата вече идват на мястото си.

Водещи

Най-четени