Гайгеровите броячи са все по-търсена стока в Япония 25.05 | 10:18

TEPCO съобщи за високи нива на радиоактивен цезий под един от реакторите в АЕЦ "Фукушима"

От Деляна Петкова

Ситуацията във Фукушима 1 поражда все по-голямо безпокойство в Токио и търсенето на гайгерови броячи се увеличава. Производителите полагат неимоверни усилия да отговарят на засиления интерес на клиентите.

Хората в Токио не вярват на съобщенията на властите за нивото на радиацията и предпочитат сами да си я измерват, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Междувременно компанията оператор на авариралата ядрена централа Фукушима 1 TEPCO съобщи, че е регистрирала високи нива на радиоактивен цезий под един от нейните шест реактора, пише ДПА.

Нивото на цезий-134 под първи реактор на Фукушима 1 е 18 пъти над допустимите равнища. Радиационните изтичания от централата не престават, откакто тя аварира след труса и цунамито от 11 март.

В неделя TEPCO започна да измерва нивото на радиоактивни субстанции под реакторите 1 и 4 и откри 360 бекерела на кубичен метър от цезий-134 под реактор 1. Смята се, че в този реактор повечето горивни пръти са се стопили в резултат на аварията.

От компанията съобщават и че равнището на цезий-134 под четвърти реактор превишава с 7,5 пъти допустимата граница от 50 бекерела. Смята се, че там радиоактивната субстанция е дошла от басейна за съхранение на отработен ядрено гориво и от съседния реактор 3, защото в активната зона на самия реактор 4 няма ядрено гориво.

Операторът на авариралата централа има намерение да покрие реактор 3 с полиестерни платна, за да попречи на по-голямо изтичане на радиоактивни субстанции в околната среда. 

Водещи

Най-четени