Георге Иванов готов да даде мандат на Заев, но без „Албанската платформа“ 01.05 | 16:11

Тя не може да бъде нито условие, нито основа за ново правителство, подчерта той

От iNews.bg

Македонският президент Георге Иванов е готова да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, но при определени условия. Ако съществува истинско лидерство от страна на парламентарните партии, тогава правните и политическите пречки за даване на мандат за съставяне на правителство ще бъдат преодолени. Това заяви македонският държавен глава след срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ Хойт Браян Ий, която се проведе в Скопие. Иванов поиска от САЩ, като стратегически партньор на Македония, да съдействат за отстраняването на пречките и така парламентарното мнозинство да получи мандат за съставяне на кабинет.

По време на срещата двамата са обсъдили новосъздалата се политическа ситуация и възможностите за нейното преодоляване съгласно Конституцията и законите на Република Македония, предаде БГНЕС. "Македонският президент осъжда всяко политическо и физическо насилие в Република Македония. Единствено чрез диалог трябва да се търсят решения. Извършването на прецеденти, при които незаконното става законно, подкопават основните демократични принципи", каза Иванов.

Той поиска от лидера на СДСМ Зоран Заев да изпълни публичното обещание, че "заедно с коалиционните партньори ще дадат гаранции за укрепването на целостта на държавата и всичко ще бъде съгласно Конституцията на Република Македония". Иванов отново подчерта, че "Албанската платформа" не може да бъде нито условие, нито основа за сформиране на правителство. Президентът на Македония призова и гражданите да се въздържат и да запазят спокойствие, защото трябва да се вземат решения с разум и диалог.

Водещи

Най-четени