Германия въведе 14 дни карантина за пристигащи от рискови зони, има българска 09.10 | 19:36

Засега в писъка на Берлин попада само Област Търговище

От iNews.bg

В Главна дирекция "Гранична полиция" е получена информация от Федералната полиция с правилата за влизащите в Германия пътници във връзка с COVID-19. Според тези правила, ако пристигате в Германия от чужбина по суша, море или въздух и сте били във високорискова зона през последните 14 дни преди пристигането си, сте законово задължен да отидете директно вкъщи или на друго място за настаняване и да останете там постоянно за период от 14 дни/под карантина/.

За високорискова зона се счита страна или район извън Германия, където съществува висок риск от SARS-CoV-2 инфекция по време на пристигането ви в Германия. Институтът "Роберт Кох" постоянно актуализира списъка с високорискови зони на следния линк: https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete. Към момента там за рискова зона на българска територия е посочена единствено Област Търговище.

Това е регламентирано в немското законодателство и се санкционира като административно нарушение с глоба. Законът ви задължава да уведомите съответните здравни власти за адреса си в Германия, на който ще пребивавате. За да направите това трябва да използвате предоставената ви от превозвача пътническа карта за местоположение. Изпълнението на карантинните изисквания се следи от съответните здравни власти, като може да се свържете с тях онлайн на: :https://tools.rki.de/plztool/ .

Ако сте били във високорискова зона в период от 14 дни преди пристигането си, при пристигане от вас се изисква законно да предоставите доказателство, че сте били тествани за коронавирус SARS-CoV-2 по искане на съответния здравен орган или друг орган, определен от държавата. Като алтернатива, трябва да се подложите на такова тестване, ако бъдете помолени да го направите. Можете също така да бъдете тествани безплатно в рамките на 10 дни след пристигането си от високорискова зона, дори ако това не ви бъде поискано. За да си запазите ред за тест, може да се обадите на горещата линия за медицинско обслужване – телефонен номер 116 117.

Дори ако резултатите от теста ви са отрицателни, законово се изисква незабавно да се свържете с местните здравни власти, ако развиете типични симптоми на коронавирусна инфекция SARS-CoV-2 (задух, новопоявила се кашлица, повишена температура или загуба на вкус / мирис ) в рамките на 14 дни от пристигането ви.

Водещи

Най-четени