Германия е напът да легализира употребата на канабис, но частично 24.02 | 11:20

Какво означава това

От iNews

Германия е напът да легализира частично употребата на канабис. Плановете във Федералната Република не сa нови, но продължават да предизвикват дискусии, макар и на финалната отсечка преди да бъдат приети. Дискусията за планираната частична легализация на марихуаната продължава с пълна сила.

За в бъдеще на възрастните ще бъде позволено да притежават до 25 грама канабис за лична употреба. В домашни условия е позволено притежание на до 50 грама канабис и ще бъде разрешено отглеждането на до три растения на човек. Притежанието на над 30 грама на обществени места и на над 60 за частни имоти ще бъде наказуемо. При превишаване на ограниченията за притежание могат да бъдат наложени глоби в размер до 30 000 евро.

Oтглеждането и разпространението на канабис ще могат да се извършват чрез сдружения с нестопанска цел или клубове за отглеждане на растението, каквито вече са разрешени в някои региони на Испания и Малта. На сдруженията за отглеждане е разрешено да доставят на своите членове максимум 25 грама канабис на ден на човек, но не повече от 50 грама общо на месец.

Консумацията на канабис е забранена в радиус от 100 метра около училища, детски градини, детски площадки и обществени спортни съоръжения. Според проектозакона не е разрешено да се пуши марихуана в пешеходните зони между 7 и 20 ч.

Въпреки строгите правила и условия, от асоциацията на автомобилистите предупредиха за опасността по пътищата от легализирането на канабиса. Те призовават за обучение относно повишения риск от произшествия и са категорични, че употребата на марихуана може да промени възприятието и да окаже отрицателно въздействие върху способността за реагиране, а с пътната безопасност не трябва да се експериментира.

И докато дискусиите в обществото продължават се очаква промените скоро да влязат в сила, пише nova.bg.

Водещи

Най-четени