Германия забрани селфитата на избори 02.04 | 17:03

Който бъде хванат да се снима в „тъмната стаичка“, ще бъде лишаван от правото си на глас

От iNews.bg

Германия забрани със закон селфитата по време на избори. През последните години в страната става все по-популярно хората да се снимат, когаот гласуват и после да публикуват фотографиите в интернет. Сега обаче Федералната република забранява тази практика със закон.

Новите правила вече са в сила, така че ще бъдат валидни за предстоящите избори за Бундестаг. "По време на избори в кабините се забранява да се прави фотографско и водеозаснемане", пише в закона, предаде ТАСС. Друг член дава право на секционната комисия да анулира гласовете на нарушителите и да им отнеме правото да пуснат нова бюлетина. Решението ще се взима от председателя на комисията.

Властите обясняват въведените забрани и наказателни мерки със зашитата на тайната на вота. В същото време появата на снимки и видео преди затварянето на урните, показващи предпочитанията на избирателите може да повлияе на избора на други. Поради същата причина е забранено и публикуването на резултати от анкети и екзит полове преди края на изборния ден, обясняват експерти.

В същото време обаче те са доста скептични към това как точно ще се прилагат новите правила и санкциите срещу тях. От една страна няма да има как да се види дали някой, който изпраща гласа си по пощата (което в Германия е възможно), няма да се снима преди това. От друга пък законът забранява да се следят хората, докато са в тъмната стаичка. А в същото време няма, например, забрана за влизане в нея с мобилен телефон.

Водещи

Най-четени