Германия заделя 156 млрд. евро за спасяване на икономиката 23.03 | 18:17

Три милиарда евро са предвидени за болниците

От iNews.bg

Германия заделя безпрецедентната бюджетна сума от 156 милиарда евро за спасителни мерки в икономиката в резултат от пандемията Covid-19. Въпреки това правителството очаква значителен икономически спад.

За първи път от шест години федералният бюджет излиза на червено. Договорен беше общ финансов пакет на стойност до 750 милиарда евро за смекчаване на щетите от избухването на коронавирус в най-голямата икономика в Европа. Размерът на общият финансов пакет се равнява на близо 22% от БВП на Германия.

Правителството ще подкрепя както големи концерни, така и малки и средни предприятия, самонаети, хора на изкуството и семейства. Създава се Фонд за стабилизиране на икономиката, обяви икономическият министър Петер Алтмайер.

Освен допълнителния държавен бюджет в размер на 150 млрд. евро, пакетът също така включва икономически стабилизационен фонд за 100 млрд. евро, чрез който ще може да се поемат директни участия в дружества, засегнати силно от коронавируса, още 100 милиарда евро за кредити за намиращия се в затруднение бизнес и още 400 милиарда евро под формата на заемни гаранции за обезпечаване на корпоративен дълг, намиращ се в риск от просрочване.

Държавата трябва да предотврати нанасянето на трайни и непоправими щети върху икономиката ни в следствие на тази непредвидима пандемия, заяви Алтмайер, който не изключи държавата да изкупи компании, изпаднали в затруднение. Целта е да се гарантира ликвидността на фирмите. В рамките на фонда за стабилизиране на икономиката стартира специална кредитна програма. Три милиарда евро са предвидени за болниците.

"Най-малко с 5-6 процента ще спадне икономическият ръст", прогнозира министърът на икономиката Петер Алтмайер. Анализите на икономисти обаче сочат спад с до 20 поцента.

Предложението на правителството трябва да бъде гласувано в сряда от Бундестага, а в петък - от горната камара на парламента. Канцлерът Ангела Меркел участва в заседанието чрез видеоконферентна връзка, тъй като от вчера е в карантина заради контакт със заразен лекар.

Тя е здрава, но работи от вкъщи, съобщи днес вицеканцлерът Олаф Шолц. 

Първоначалният ѝ тест за коронавирус е бил отрицателен, съобщи говорител на правителството.

Водещи

Най-четени