Германия затваря старите си реактори 15.03 | 17:22

Ядрените мощности, строени преди 1980 г. ще минат през щателни проверки

От Георги Георгиев

Германия ще затвори своите седем ядрени централи, които са били построени преди 1980 г. и не е ясно кога те ще бъдат пуснати в експлоатация отново, съобщиха днес (15 март) германските власти, цитирани от агенция "Ройтерс".

На пресконференция канцлерът Ангела Меркел обяви затварянето, което идва в синхрон с новата политика на мораториум върху ядрените мощности, предизвикана от кризата в Япония. Тя допълни че, мерките ще бъдат официално наложени от правителствен декрет, след като не бе постигнато съгласие с операторите на централите.

Въпросът за безопасността на централите ще бъде повдигнат на събиране на върха в ЕС, което ще се проведе на 24 и 25 Март.

Германският министър на околната среда Норберт Рьотген каза, че не е ясно дали въпросните ядрени централи ще останат изключени след края обявения тримесечен мораториум или ще бъдат включени към мрежата след това.

Канцлерът Меркел предизвика смут сред германските политици след като отмени непопулярно решение на управляващата коалиция, взето миналата есен, според което животът на 17 ядрени електроцентрали в страната ще бъде увеличен.

Миналата година правителството реши да удължи с 12 години срока на експлоатация на централите, поддържани от компаниите E.ON, RWE, EnBW и Vattenfall, въпреки протестите на екоактивисти в цялата страна.

Християндемократите обвиниха Меркел, че с този ход се опитва да повдигне рейтинга си преди престоящите частични местни избори в страната като си играе със страховете на хората.

Водещи

Най-четени