Германия и Белгия вече мислят кой да замести Строс-Кан 17.05 | 07:22

Шефът на МВФ не можа да присъства на заседание на Eurogroup заради арест в САЩ

От Деляна Петкова

Люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, който е начело на Eurogroup - неформалното обединение на министрите на финансите от еврозоната, разкритикува Белгия и Германия, че преждевременно обсъждат кой да замести като шеф на МВФ Доминик Строс-Кан.

Французинът е обвинен в сексуални престъпления в САЩ и засега остава в ареста, предаде БТА, като се позовава на информация на ДПА. Заради задържането си Строс-Кан не можа да присъства на вчерашната дискусия на финансовите министри от Eurogroup за спасителните пакети за Португалия и Гърция.

"Тъй като Доминик Строс-Кан не е подал оставка и аз не смятам, че той трябва да стори това, [. . .] не е почтено някои правителства още на сутринта да започнат дебат" за приемника на поста, каза пред репортери Юнкер и допълни, че този дебат е неуместен.

Юнкер коментира още, че е "много натъжен и разтревожен" от случилото се със Строс-Кан, когото назова "много добър приятел". Представители на Белгия и Германия казаха преди това, че ако французина Строс-Кан се оттегли от поста управляващ директор на МВФ, то той трябва да бъде заместен от европеец.

По традиция Международния валутен фонд се управлява от европеец, а начело на Световната банка застава американец. Двете институции са създадени съгласно договорките на Бретън-Уудска конференция, провела се през 1944 година.

В момента управлението на МВФ е в ръцете на Джон Липски, съобщиха в специално изявление от фонда.

Водещи

Най-четени