Германия иска ревизия на Лисабонския договор заради кризата 02.09 | 17:32

Евроинституциите трябва да получат повече пълномощия в областта на финансите и икономиката

От Петя Михайлова

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че е необходима модернизация на Лисабонския договор, който е своеобразна конституция на Европейския съюз, съобщи lenta.ru

Според министъра централните органи на властта на ЕС в Брюксел трябва да получат повече пълномощия във финансовата и икономическата сфери.

Шойбле заяви, че е наясно колко болезнен може да бъде процесът на преразглеждане на документа, още повече, че в условията на криза да се направи това е абсолютно необходимо.

Преди Шойбле канцлерът Ангела Меркел намекна за подобна промяна. През март тази година тя заяви, че промените в договора са необходими за да може ЕС по-ефективно и оперативно да реагира на икономическите трудности, с които се сблъсква Европа.

Подписаният през 2007 г. Лисабонски договор влезе в сила от 2009 г. след общоевропейски дебати, ратификация и референдуми в страните-членки. През 2008 г. влизането му в сила беше застрашено от отказа на Ирландия да го ратифицира.

В момента някои страни от еврозоната изпитват сериозни икономически затруднения заради високите държавни разходи на фона на ниските постъпления в бюджета.

Германия поема най-голямата тежест заради липсата на фискална дисциплина в тези страни.

Водещи