Германия обмисля автоматичен статут за сирийски бежанци за 3 години 27.09 | 00:37

Целта е да се облекчи работата на германската служба по миграцията

От iNews.bg

Германското правителство възнамерява да дава автоматично бежански статут на всички сирийски бежанци. Това съобщи сп. "Шпигел", цитирано от БТА.

Сирийците ще бъдат освободени от подаване на документи и преминаване през всякакви бюрократични процедури. Планът предвижда сирийците автоматично да получават разрешение за пребиваване в Германия за срок от три години.

Целта е да се облекчи работата на германската служба по миграцията и бежанците, която заради големия приток на чужденци не може да се справи със своите задължения в срок.

В Берлин има около 24 000 души, които искат да получат бежански статут. Всеки ден стотици чакат за първоначална регистрация пред службата по здравните и социалните въпроси. Огромен брой хора чакат по няколко дни, само за да разберат дали ще бъдат записани като кандидати за бежански статут. Мнозина опъват палатки. Обстановката е напрегната.

Пак днес Шпигел" съобщи, че рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел спада сериозно заради политиката й на приемане на бежанската вълна. Списанието се позова на социологическо проучване.

"Силният ангажимент (на Меркел) към бежанците очевидно не е посрещнат с много подкрепа", посочва изданието. Германия очаква 1 милион мигранти да дойдат в страната през тази година, голяма част от които бяха окуражени именно от позитивната позиция на канцлера.

Според данните от последната анкета Меркел е четвърта по популярност с 64% одобрение. Преди нея са лидерът на коалиционния партньор Социалдемократическата партия - Франк-Валтер Щайнмайер - с 67% подкрепа. На второ място е министърът на финансите Волфганг Шойбле, а трети по рейтинг е президентът Йоахим Гаук.

 

 

Водещи

Най-четени