Германия ограничи местата за гласуване, праща нашите на изборен туризъм 03.03 | 12:29

В Босилеград пък отварят избирателна секция в културния център

От iNews.bg

Германия отново е отхвърлила молбата на България да се отворят повече секции за гласуване извън консулските служби и посолствата в повече градове в страната. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от БНР. По този повод наш сънародник във Франция заяви, че с това ограничение германските власти принуждават българските граждани там да упражняват "изборен туризъм" като ходят да гласуват в Тулуза, например, за да не чакат по опашки в малкото на брой дипломатически представителства.

"Германската държава не разрешава гласуването извън дипломатическите и консулските представителства. В тази връзка, ще бъдат разкрити брой секции, който да позволи в тези места да се гласува от българските гражадни", каза Андреев.

Най-голям е броят на заявленията, подадени в Турция, следват Великобритания, Испания, САЩ, Германия и Гърция. Заявките са повече от тези за президентския вот през ноември.

Франция е една от държавите, в които има рекорден брой подадени заявления за гласуване зад граница, съобщи по БНР проф. Любомир Гаврилов, който живее в Тулуза. В малко френско градче, което е близо до границата с Германия, също ще има и секция, разкрита от българи, живеещи в Германия, заради ограниченията за гласуване от немска страна, обясни той.

Според него нашата администрация не е била достатъчно активна, тъй като забраната в Германия да не се разкриват избирателни секции извън дипломатическите представителства не е абсолютна и са правени изключения.

Проф. Гаврилов обяви, че сънародниците ни в Германия "са принудени да упражняват "изборен туризъм". "Това, което правят българите в Германия се нарича "изборен туризъм". За съжаление, ние сме принудени да го правим. Принудени сме, защото нямаме избирателен район "Чужбина", който би могъл отдавна да реши всички тези проблеми и този изборен "цирк". По друг начин не мога да го квалифицирам. Всеки няколко години ние обсъждаме едни и същи проблеми. Тези проблеми биха могли отдавна да се решат", категоричен е Гаврилов.

Според него въвеждането на избирателен район "Чужбина" би създало равнопоставеност. "Ние в чужбина нямаме нужда от активна регистрация и от записване за избори. Ние имаме нужда от постоянни избирателни списъци, както и в България - никой не се регистрира предварително, за да отиде да гласува. Това ще подобри и сигурността на изборния процес, организацията, ще създаде предвидимост. Такива избирателни списъци в чужбина съществуват", каза още сънародникът ни в чужбина.

В Босилеград също ще бъде отворена избирателна секция, съобщиха от културно-информационния център в града.

Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства трябва да изпратят до края на днешния ден своите предложения до ЦИК за местата, в които ще се образуват секции за гласуване на парламентарните избори на 26 март, напомнят от комисията.

До вчера приетите заявления за гласуване от нашите сънародници в чужбина бяха близо 45 000. Андреев посочи, че в Турция и в САЩ желаещите да гласуват надвишават разрешения от закона брой от 35 избирателни секции.  

Водещи

Най-четени