Германия отменя световноизвестния коледен базар в Нюрнберг за първи път след Втората световна война 29.10 | 18:54

Пандемията от коронавирус не остави нищо недокоснато през 2020 г.

От iNews.bg

За първи път от 73 години няма да се състои един от най-известните коледни базари в Германия, заради КОВИД.

Със записи от 1628 г., известният Нюрнберг Christkindlesmarkt е един от най-старите коледни пазари в Германия . За четирите седмици главният площад в града се превръща в село от дървени сергии, украсени с червено-бели райета, всяка от които приютява десетки продавачи, предлагащи уникални занаяти и подаръци за всеки .

Това дългоочаквано събитие привлича два милиона посетители в Нюрнберг годишно, а за местните жители ароматът на колбаси на скара, сладки печени бадеми и греяно вино, разнасящи се из града, е несъмнен отличителен белег на сезона.

Този декември обаче ще бъде съвсем различен. Кметът на Нюрнберг Маркус Кьониг обяви, че Christkindlesmarkt е отменен за 2020 г. поради нарастващите нива на зараза отCOVID-19.

"Това решение е много трудно за нас", каза Кьониг в изявление на 26 октомври, признавайки важността на традицията на събитието. "След дълги размишления и за да защитим населението, стигнахме до заключението, че Коледният пазар няма да се състои тази година."

Власти се надяваха да продължат с тържествата - макар и при строги правила за дистанциране и хигиена, като пазарът беше разпръснат в множество райони на града - но в крайна сметка решиха, че това ще изпрати грешени сигнали към хората. "Не можем да оправдаем допълнително събиране на много хиляди хора в центъра на града", каза Кьониг.

Пандемията от коронавирус не остави нищо недокоснато през 2020 г., но това е първият път след Втората световна война насам когато базарът ще остане затворен,

Въпреки че COVID-19 може да е прекъснал традицията за 2020 г., хората имат оптимизъм за по-светло бъдеще - а заедно с него и друг исторически коледен пазар.

Най-четени