Германия отново налага на държавите да приемат мигранти! Иска фиксирани годишни квоти 05.03 | 11:26

Министрите на Германия и Италия предлагат общоевропейска система за регистрация на бежанци

От iNews.bg

Министрите на външните работи на Германия и Италия Томас де Мезиер и Анджелино Алфано са изпратили писмо до Европейската комисия, което призовава за единна общовропейска система за регистрация на мигрантите в ЕС. Това обяви германският вестник Sueddeutsche Zeitung.

Според двамата дипломати е необходимо "амбициозно реформиране на системата "Дъблин"", която регламентира приемането, регистрацията и връщането на бежанци.

Първата стъпка е да се гарантира сигурността на границите на ЕС, което трябва да доведе до намаляване на пристигащите.

След това с помощта на Фронтекс следва да се създаде система за регистрация, която да включва проверки на всички, търсещи убежище.

Необходимо, според двамата министри, е и по координиран механизъм да се депортират нелегалните икономически мигранти в страните им на произход. Това от своя страната изисква система за проследяване на бежанците, включително чрез обмен на данни с трети страни.

"Необходимо е да се засили сътрудничеството с африканските държави", отбелязват Де Мезиер и Алфано.

В заключението на писмото се предлага да се идентифицират нуждаещите се лица, още преди да са напуснали страните си. Така няма да им се налага да поемат опасния път към Европа.

Отново Германия и Италия искат останалите държави да поемат част от тежестта на мигрантската криза. Предлагат се фиксирани годишни квоти за преразпределение между всички държави членки.

Водещи

Най-четени