Германия официално предупреди „Хизбула“ 06.02 | 21:41

Ако групировката е отговорна за атентата у нас – ще си понесе последиците

От Филипа Тодева

Германия предупреди, че ще има последици за ливанската групировка "Хизбула", ако твърденията, че тя стои зад атентата в Бургас, се потвърдят. Това съобщи БТА, като се позовава на световните агенции.

До този момент "Хизбула" запазва мълчание, след като вчера вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че членове на военното й крило са замесени със сигурност в организацията на терористичния акт на летището Сарафово.

"Ако доказателства докажат, че "Хизбула" наистина е отговорна за тази жалка атака, тогава ще има последици (за нея)", заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт.

AP добавя, че българското разследване това постави под натиск държави като Франция и Германия, които не са забранили дейността на "Хизбула" на своя територия въпреки призивите от страна на Израел и Съединените щати.

Днес канадският министър на имиграцията Джейсън Кени обяви, че канадецът, заподозрян за атентата в Бургас, е роден в Ливан и е живял в Канада само няколко години.

Канадските власти смятат, че мъжът има двойно гражданство - канадско и ливанско - и не е живял постоянно в северноамериканската държава от 12-годишна възраст.

Кени съобщи още, че канадското правителство ще разгледа законопроект за лишаване от канадско гражданство на хората с двойно гражданство, извършили терористични актове в чужбина.

Мотивът е, че тези терористи са се отказали очевидно от каквото и да било чувство на лоялност към Канада.

Водещи

Най-четени