Германия пита САЩ подслушвана ли е Меркел 24.10 | 14:40

Берлин привика посланика на САЩ по подозрения за следене на канцлера

От Мая Александрова

Германия привика посланика на САЩ в страната заради твърдения, че САЩ са подслушвали мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел, съобщи BBC.

Външният министър Гидо Вестервеле ще се срещне с американския пратеник Джон Емерсън, което е необичайно действие за двустранните отношения между Берлин и Вашингтон.

Меркел е поискала пълно обяснение за тези подозрения, които заплашват да помрачат предстоящата Среща на върха на ЕС.

Тя е обсъдила въпроса и с американския президент Барак Обама в сряда. Той я е уверил, че страната му не следи нейните обаждания и няма да го прави и в бъдеще, съобщиха от Белия дом.

Въпреки това остава отворен въпросът дали подслушване не се е случвало в миналото.

Има призиви въпросът да бъде поставен на Срещата на върха на ЕС, където европейските лидери ще обсъждат икономическото развитие и имиграцията.

В понеделник Франция също привика посланика на САЩ във връзка със съобщенията на френският вестник Le Monde, че американската Национална агенция за сигурност (NSA) е подслушвала милиони френски телефонни разговори. Ден по-късно изданието съобщи, че NSA е шпионирала и френските дипломати във Вашингтон и в ООН.

Поради тази причина френският президент Франсоа Оланд призова въпросът да бъде включен в дневния ред на срещата на върха на ЕС.

Засега правителството в Германия не посочва как е получило информацията за подслушване.

Новинарското списание Der Spiegel обаче, което публикува истории на базата на материали от бившия ЦРУ шпионин Едуард Сноудън, твърди, че информацията е дошла от собствени разследвания.



Водещи

Най-четени