Германия разследва бежанец за участие в редиците на „Ислямска държава“ 20.09 | 17:11

Проверката започнала след като властите получили клип със самопризнания, заснет тайно от друг сириец

От Кристиан Костурков

Германските власти разследват бежанец от Сирия за пряка връзка с "Ислямска държава" (ИД). Подозренията са, че той е участвал в бойни действия на страната на терористичната организация. Това съобщава германският вестник Welt am Sonntag, позовавайки се на свои източници в силите за сигурност, предаде ТАСС.

Мъж, който в момента се намира в един от бежанските центрове в Бранденбург, преди няколко седмици бил разказвал на други обитатели на лагера за времена, когато се е бил в редиците на ИД. Заподозреният даже бил признал, че е извършвал убийства. Един от другите бежанци е успял да заснеме с телефона си признанията на мъжа, след което е предал записа на властите. Именно заради това е започнало и разследването.

Въпреки тревожната информация обаче силите за сигурност в Германия не виждат основание да смятат, че в страната системно проникват терористи от ИД, представяйки се за бежанци. Въпреки това обаче се проверява абсолютно всеки сигнал за подобни случаи. Проверявани са и много фотографии от социалните мрежи на хора, за които се твърди, че са бойци на терористичната групировка, но са проникнали в Германия като бежанци. Болшинството от снимките обаче са се оказали фалшификати. 

Водещи

Най-четени