Германия узакони гей браковете 30.06 | 14:30

Еднополовите семейства ще могат да осиновяват и деца

От iNews.bg

Германският парламент узакони еднополовите бракове. Това се случва няколко дни, след като канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще разреши на своите консервативни народни представители от Християндемократическия съюз (ХДС) да гласуват по свое мнение, а не да следват партийната политика. След днешния вот германският правен кодекс беше променен и в него вече се казва, че "бракът е встъпване до живот между двама души от различен или еднакъв пол", предаде БГНЕС.

Изменението осигурява на еднополовите партньори пълни брачни права, включително и правото да осиновяват деца. Досега хомосексуалните двойки в Германия имаха право само на т. нар. регистрирано партньорство. Долната камара на германския парламент прие проектозакона с 393 гласа "за" и 226 "против". Горната камара вече е одобрила мярката и се очаква тя да влезе в сила преди края на годината.

Въпреки че даде свобода на своите депутати, канцлерът е гласувала с "против" на днешния вот, тъй като според нея бракът може да е само между мъж и жена. "За мен бракът, както е определен от германското законодателство, означава брак между съпруг и съпруга и по тази причина гласувах против днешния закон", каза тя. Въпреки това канцлерът заяви, че категорично е променила мнението си по отношение на осиновяването. Докато преди посочваше "благото на децата" като причина да е против еднополовите бракове, то сега тя заяви, че вече не е на това мнение. "Оттогава мислих много по въпроса с детските грижи и стигнах до убеждението, че еднополовите двойки трябва да могат заедно да осиновяват деца", каза тя.

Предложението за узаконяване на еднополовите бракове беше включено в в дневния ред на парламента от коалиционния партньор на Меркел - Социалдемократическата партия (СДП), както и от партията на Зелените и лявата "Ди Линке". Така в парламента против подобна мярка бяха само крайнодясната "Алтернатива за Германия" и ХДС.

Миналата неделя от СДП заявиха, че едно от изискванията на партията при евентуална нова коалиция с консерваторите след предстоящите през септември парламентарни избори в страната ще е узаконяването на еднополовите бракове. Тяхната позиция идва ден преди да бъде публикувано интервю на Меркел в женското списание "Бригите" в понеделник, в което тя за първи път намекна за обрата в политиката си. Преди това не беше тайна, че канцлерът е против еднополовите бракове. В интервюто си обаче тя посочва, че е променила позицията си, след като наскоро е имала "запомнящо се преживяване" при среща с лесбийска двойка, която се е грижила за осем осиновени деца.

Водещи

Най-четени