Германия ускорява промяната в законите за миграцията 23.10 | 19:29

Берлин започва да връща обратно в страната му всеки бежанец без официален статут

От Кристиан Костурков

Германия ще приеме поправките в законодателството си, което касае проблемите на миграцията, по скоро от планираното. Това стана ясно от публикация в държавния вестник на страната, съобщава Deutsche Welle. Изменението на нормативната уредба ще стане факт утре, вместо на 1 октомври, както се съобщаваше по-рано. Според шефа на администрацията на Ангела Меркел и координатор по въпросите с бежанците Петер Алтмайер ускоряването на законодателните промени е добър знак за справянето с проблемите, които предизвиква мигрантската вълна, предаде "Ведомости".

Още от следващата седмица Германия ще започне да прилага новите закони. Те позволяват на страната да върне обратно в родината му всеки, на когото властите са отказали да дадат бежански статут. Очаква се депортирането да засегне сериозно количество мигранти, твърди пред RedaktionsNetzwerk Deutschland източник от правителството.

Промените в законодателството вече бяха одобрени от Бундестага, а ден по късно по ускорена процедура това направи и Федералното събрани (Бундесрат). Измененията предвиждат в списъка на т.нар. сигурни държави да бъдат включени още 3 страни, чиито граждани няма да бъдат третирани като опасни. В същото време обаче бежанци, намиращи се на територията на Германия, които не са получили съответния статут или разрешението им за пребиваване е изтекло, ще бъдат депортирани към родината си без предупреждение. Поправките предвиждат още досегашната финансова помощ за бежанците, която те получаваха в центровете за настаняване, да бъде заменена със социална.

Водещи

Най-четени