Германската опозиция: Вън американските бойни глави от нашата земя 31.03 | 10:53

Правителството на Меркел не изпълнява решение на Буднестага от 2010 г., казват левите

От iNews.bg

Германия не желае да има на своя територия американски ядрени бойни глави и САЩ трябва по най-бързия начин да ги изтеглят от нейна територия. Такова мнение изразява опозицията в страната и по-конкретно левите и зелените.

"Светът трябва да имаме зони, свободни от ядрени арсенали. И Германия трябва да бъде една от тях, тъй като хората не искат да имат в задния си двор атомни оръжия. Затова правителството трябва да започне преговори със САЩ за изтегляне на ядрените бойни глави, които се намират на германска територия", казва лидерът на зелените в Бундестага Антон Хофрайтер.

В същото време председателят на лявата фракция в парламента в Берлин Сара Вагенкнехт припомня, че още през 2010 г. Бундестагът е подкрепил идеята за връщането на въпросните оръжия в САЩ. Според думите и това, че управляващата в момента коалиция, която явно не иска да постави пред Вашингтон този въпрос, въпреки, че има решение на парламента, показва неговата неспособност и противоречи на правилата на една независима държава.

В момента на територията на Германия има между 10 и 20 американски бойни глави, припомня ТАСС. Те са останали от времената на Студената война. Намират се в района на авиобаза "Бюхел" в провинция Рейнланд-Пфалц в близост до границата с Франция, Белгия и Люксембург.

Водещи

Най-четени