Германската прокуратура влезе в централата на VW 04.12 | 11:06

Причината е разследване срещу конкретни служители във връзка с дизелгейт

От iNews.bg

Следователи от прокуратурата в Брауншвайг претърсиха бизнес помещения на "Volkswagen" във Волфсбург, съобщава "Ханделсблат", предаде БГНЕС. Причината е разследването срещу отделни обвиняеми, свързани с дизелови превозни средства с двигатели от тип EA 288, заяви компанията.

Твърденията се основават на технически факти, които самият компетентен орган за разследване и лицензиране разкри на ранен етап. "Volkswagen" си сътрудничи с прокуратурата, въпреки че компанията счита тяхното юридическо тълкуване и произтичащото от него разследване за неоснователни.

Двигателят с обозначението EA 288 е уличен за централен обект в манипулациите с отделяни емисии. Говорител на VW заяви, че това не е разследване срещу самата компания, а срещу лица, "далеч под борда".

През септември тази година за пръв път възникна подозрението, че двигателят тип EA 288 вероятно е модифициран с цел манипулация.

"Volkswagen" призна през септември 2015 г., че е манипулирал дизеловите емисии на изгорели газове със специален софтуер. Това е гарантирало, че дизеловите автомобили спазват границите за азотния оксид на тестуването, но на пътя токсичните емисии са многократно повече.

Процеса по скандала е струвал на групата досега повече от 30 милиарда евро. Поради обявените манипулации на по-стария тип двигател EA 189, помещенията на фабриката на VW във Волфсбург вече бяха претърсени десетки пъти. 

Водещи

Най-четени