Германски съд определи България като опасна за бежанците 09.02 | 11:40

В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване, гласи становище

От iNews.bg

Решение на германски съд постанови, че България и Унгария не са безопасни страни за бежанците. Според постановлението мигрантите не трябва да бъдат връщани в двете държави, съобщи "Дойче Веле".

Административния съд в град Саарлуис, провинция Саарланд, отсъди, че България и Унгария  допускат "системни нарушения спрямо бежанците" и това прави престоя им там "опасен". Досега търсещите убежище от държави, в които се водят военни действия, можеха да бъдат връщани в България и Унгария, ако първата им регистрация при влизането в ЕС е на тяхна територия, по сила на Дъблинското споразумение.

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в която се намират", се казва в решението на съда. То не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Административният съд в Саарлуис се произнесе по дело, заведено от сирийка, чиято молба за убежище в Германия е отхвърлена. Тя и съпругът й, който е от Ливан, са пристигнали в Германия през България и сега трябва да бъдат върнати обратно у нас.

Жената обаче завела дело. Подобен е казусът и на сирийски бежанец, който трябвало да бъде върнат обратно в Унгария.

Решението предизвика полемика в Германия. Зам.-председателят на фракцията на управляващия Християндемократически съюзв парламента на Саарланд Роланд Тайс припомни, че други германски съдилища са определили България за "сигурна трета страна".

Водещи

Най-четени