Германските авиодиспечери отмениха стачката си 09.08 | 09:38

Синдикатът на авиодиспечерите настоява за повишаване на заплатите с 6,5 на сто

От Андриян Георгиев

Германските авиодиспечери отмениха в последния момент планираната си за днес стачка и се съгласиха трудовият им спор да бъде разрешен с арбитраж, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Планираната 6-часова стачка би засегнала пряко 3 000 полета и 400 хил. пътници и би нарушила пътуванията на мнозина други в резултат на променените маршрути. 

Синдикатът на авиодиспечерите настоява за повишаване на заплатите с 6,5 на сто въз основа на старшинството в бранша, което според работодателите им би дискриминирало по-младите служители. 

iNews припомня, че решението да се излезе на протест беше взето при общо гласуване на диспечерите вчера. То се проведе в рамките на профсъюза GdF, който е сдружение на диспечерите на 3400 диспечерски кули от общо 5500 в страната.

Ако утрешната стачка се проведе, над 2 500 полета по германските летища ще бъдат засегнати.

Причината за стачката е искане на диспечерите за увеличение на възнагражденията. Желанието им е повишението на заплатата да е от 6,5%, докато от мениджърското звено на Deutsche Flugsicherung предлагат увеличение от само 4,1%. В момента заплатата на един германски диспечер възлиза на 90 хил. евро годишно.

Водещи

Най-четени