Германските католици, неплатили данъка си, остават без причастие 27.09 | 16:01

След секс скандала църквата прави опит да спре потока от разочаровани католици

От Елена Коцева

Съдът в Лайпциг призна правото на католическата църква да събира данък от папството си и съответно да налага наказания при неизплащането му.

Въпреки решението си, съдът не признава правото на църквата да отлъчва или да отказва причастие при неплатени данъци, както беше поискано от църковното ръководство.

Всички граждани на германия, официално регистрирани като католици, протестанти или юдеи, трябва да заплащат религиозен данък в размер на 8-9% данъка си общ доход. Данъкът е бил въведен в началото на 19 век като компенсация за национализацията на църковното имущество.

Според BBC през 2011 година религиозния данък е донесъл на католическата църква 5 милиарда евро, а на протестантската – 4.5 милиарда евро, при официално регистрирани 25 млн. Католици и 24 милиона протестанти. Общо населението на Германия е 82 милиона души.

Вчера обаче федералният административен съд в Лайпциг разгледа иск на професора по църковно право Хартмут Цапа, който обяви, че повече няма намерение да плаща църковен данък, но не напуска католическата църква, ще продължи да се моли и да се причестява.

Вече пенсионирал се, преподавателят от университета във Фрайбург посочва в иска си, че принадлежността към църквата се определя от вярата на човека, а не от финансовите му отношения с институцията.

Преди седмица обаче на конференция на германските епископи завърши с указ, според който отказалите и неплатили данъка си граждани не могат да се считат повече за католици, а на тях ще бъде отказано правото на свето причастие и на погребение според религиозните обреди

Католическата църква в Германия е разтревожена от големия брой католици, които напускат църквата, заради което настоява неплащането на данъка да се разглежда като сериозно нарушение и да има съответните санкции. Католиците съставляват около 30% от населението на страната, но през 2010 година броят напуснали лоното на църквата достигна 181 хиляди.

Ръстът на недоволните и разочарованите е свързан и с огромния скандал, който подкопа устоите на католическата църква по цял свят, и който разобличи случаите на сексуално насилие над деца от страна на свещеници.

В изявлението от Конференцията на германските епископи се казва, че указът за наказанията за неплащането на данъка дава да се разбере, че никой не може частично или частно да напусне църквата. Ватикана одобри решенията на конференцията.

Освен отказът от причастие и последно причастие преди смъртта, германците, които не платят данъка си, също така няма да могат да работят в църкви, в църковните училища и болници. Освен това на тези германци, които не платят данъка си, може да бъде отказано и да влязат в ролята на кръстници на деца-католици.

Така, въпреки че в самия указ думата "отлъчване" не се споменава никъде, на практика последствията за германците са значителни, тъй като неплатилите данъка са съществено ограничени в активния си обществен и църковен живот.

Според коментари по немски издания и медии обаче и сред католическите редици има несъгласни с указа на епископите. Според коментара на Кристиян Вайстер, представител на католическата група "Ние сме църквата", с указа си германските епископи изпращан неверен сигнал към вярващите, въпреки че са наясно с дълбоката криза, в която се намира католическата църква.  

Водещи

Най-четени