Германските ресторанти казват „Сбогом“ на свинското месо заради бежанците 04.03 | 18:00

"Защитата на малцинствата, включително по религиозни причини, не трябва да означава, че мнозинството ще бъде ограничено в свободата си на избор”

От iNews.bg

Решението на много германски заведения за хранене да изключат от менюто си традиционните немски кренвирши заради бежанците предизвика истински дебат.

Собствениците на много ресторанти се ограничиха от традиционната кухня, за да не оскърбят посетителите-мюсюлмани, предаде ТАСС.

Според германската преса все повече заведения и столове за хранене премахват свинското от менюто, за да не обидят мюсюлманските си посетители, чиято религия им забранява консумацията на свинско.

Следващата седмица в парламента ще се проведе дискусия по темата.

 "Защитата на малцинствата, включително по религиозни причини, не трябва да означава, че мнозинството ще бъде ограничено в свободата си на избор”, заявиха депутатите.

"Ние сме за здравословна и балансирана храна. В нашата култура свинското месо присъства на масата. Никого не принуждаваме, но не искаме ситуация, в която по-голяма част от хората ще трябва да се откажат от част от храната си”, заявиха от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Дебатът се прехвърли и в социалните мрежи. Местните медии припомнят, че "Зелените” преди последните избори се опитаха да въведат "вегетариански ден” в заведенията, което не се посрещна с ентусиазъм в Германия, чиито жители годишно изяждат средно по 60 кг месо, 38.2 от които - свинско.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени