Германският външен министър: Обявяването на война на ИД помага само на терористите 17.11 | 19:10

„Атаките не променят всичко, а точно обратното – сега трябва да покажем, че мирът, демокрацията и правото на живот на всяко човешко същество“

От iNews.bg

Обявяването на война на "Ислямска държава" единствено помага на групата, която стои зад атентатите в Париж. Това заяви германския вицеканцлер Зигмар Габриел във вторник, с което влезе в противоречие с френския президент Франсоа Оланд.

Оланд заяви пред френския парламент вчера, че "Франция е във война" след кървавите терористични актове, при които бяха убити 129 души. Отговорността за деянията пое групировката "Ислямска държава".

Според социалдемократа Габриел, чиято партия е естествен съюзник на социалистите на Оланд, говоренето за война предизвиква напрежение в обществото, което помага на ислямистите.

"Виждаме, че Ислямска държава води война срещу свободния свят," заяви вицеканцлерът в радиопредаване. Колкото по-голямо е напрежението в обществото, включително предизвикано от приказките за война, толкова по-голям е ефектът от терора, допълни Габриел.

Той застана и срещу коментарите на консервативния финансов министър на провинция Бавария Маркус Зьодер, който заяви, че атаките в Париж са променили всичко, визирайки политиката на Европа по бежанския въпрос и напрежението в Близкия Изток.

 

"Атаките не променят всичко, а точно обратното – сега трябва да застанем заедно и да покажем, че мирът, демокрацията и правото на живот на всяко човешко същество са налични и ние ще защитаваме тези свободи," заяви Зигмар Габриел. 

Най-четени