Германското разузнаване също ровело в личния живот на гражданите 22.07 | 14:45

То работело с програма на американските служби

От Христина Рафаилова

Правото на личен живот на германците също е било нарушавано. Това става ясно от информация, разпространена от Spiegel. Според нея Немското разузнаване и Федералната агенция за защита на Конституцията са използвали шпионска програма на американската Служба за национална сигурност.   

Изданието се позовава на секретни документи на американските служби, видени от журналист на медията. В тях се посочва, че немската Федерална агенция за защита на Конституцията е била екипирана с програма, наречена XkeyScore. Целта на софтуера била да разшири възможностите на германската служба да подпомага американските си партньори в преследването на терористи. 

Немското разузнаване пък имало задача да инструктира вътрешните служби как да използват въпросната програма. 

Според презентация на американската служба за сигурност  XkeyScore е създадена за шпионаж. Тя например може да разкрие всичко, което "целта" е написала в интернет търсачката. Също така чрез нея може да се получи цялата "нефилтрирана" информация няколко дни назад, включително и съдържанието на разговорите, които следеният е провеждал. 

Документът показва, че над 500 млн. източника на информация от Германия са били посещавани месечно от американското разузнаване. За декември 2012 г. броят им е бил 180 млн. 

От него става ясно, че напоследък между двете немски и американските служби има засилено сътрудничество.  

Връзката между Националната служба за сигурност и немското разузнаване била най-плодовита в Афганистан от гледна точка на събирането на информация. 

Сътрудничество се извършвало и лично, твърди медията. През април, няколко седмици преди Едуард Сноудън да разкрие информация за грандиозното следене, 12 високопоставени служители от германските служби са били поканени в САЩ да се срещнат с редица специалисти по събирането на информация.

Водещи

Най-четени