Главчев хвали Белград за политиката към Западните покрайнини 30.10 | 16:54

Бъдете активни граждани на съседна и приятелска Сърбия, призова той сънародниците ни там

От iNews.bg

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев направи обръщение към депутатите в Народната скупщина на Република Сърбия. Това стана на извънредно заседание на парламента, свикано специално по този повод. Главчев благодари за оказаната му висока чест да бъде първият български държавник, който говори в пленарната зала на сръбския парламент. Приемам я като ясен знак за значението на отношенията между двете страни, между двата приятелски народа и като стремеж за изграждането на добросъседски и приятелски отношения, отбеляза той. По думите му българо-сръбското приятелство е показателно за това, че дори на Балканите, където са събрани народи с ярка идентичност, изграждането на отношения на доверие, сътрудничество и приятелство са възможни, когато съществува необходимата политическа воля.

От трибуната на парламента Димитър Главчев се обърна и към българите в Република Сърбия с думите: "Бъдете активни граждани на съседна и приятелска Сърбия! Помнете своя род и език!". Председателят на парламента заяви, че нашата страна приветства политиката на Сърбия през последните години по отношение на националните малцинства. Вярваме, че всеки проблем може да бъде решен само и единствено с диалог, допълни той. Димитър Главчев поздрави депутатите в Народната скупщина, че през последните години приеманите актове в областта на правата на националните малцинства в Сърбия са в съответствие с най-високите европейски стандарти.

Днес България и Сърбия имат общ интерес за ефективното реализиране на регламентираните права на българското национално малцинство и заедно създаваме в двустранните отношения благоприятната политическа рамка за това, отбеляза председателят на парламента. Той заяви, че двете страни са загрижени за икономическото състояние на пограничните общини и заедно търсят решения. Трябва да работим заедно и за развитието на Босилеград – община с преобладаващо българско население, подчерта той.

Председателят на парламента заяви, че българският народ поздравява горещо сръбския народ за избора му през 21 век на европейската посока на развитие. Той увери сръбските депутати, че европейската перспектива на Западните Балкани ще бъде сред основните приоритети на предстоящото българско Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Република България подкрепя европейската интеграция на Република Сърбия и очаква страната ви в нашето обединено европейско семейство, заяви председателят на Народното събрание. Убедени сме, че проевропейските политици в Сърбия, с подкрепата и разбирането на сръбските граждани, енергично ще довършат всички необходими реформи и страната ще отговори пълноценно на изискванията за пълноправно членство, допълни той. По думите му пред Сърбия се открива уникален шанс през следващите месеци и години да ускори интеграционния процес.

Девизът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е и девизът, който е изписан на сградата на българския парламент, а от 1 януари 2018 г. това ще е и девизът на Обединена Европа, посочи председаетелят на Народното събрание. И тук, от трибуната на Народната скупщина на Република Сърбия, се надявам той да стане и наш общ девиз: "Съединението прави силата!", добави той.

Водещи

Най-четени