Глад заплашва 1 млн. деца в африканския регион Сахел 26.12 | 13:29

Тежка суша засегна ивицата с дължина 3,7 хил. километра на Африканския контитент

От iNews.bg

Повече от 1 милион деца на възраст под 5 години са застрашени от глад в африканския район Сахел, предупреди УНИЦЕФ на своя сайт. Сахел е полупустинен район, който обхваща дълга 3 700 километра ивица от бреговете на Атлантическия океан до Африканския рог. 

На територията на този регион се намират части от Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия, Чад, Судан и Еритрея.

Причината за страшната прогноза на организацията е сушата в региона. Изчисленията показват, че липсата на дъжд ще доведе в медицинските центрове милиони деца и трябва да бъдем подготвени за това. В момента екипи на организацията са в региона и раздават необходимите продукти.

Спешно са необходими обаче още 65,7 млн. долара за още храни и медикаменти, с които УНИЦЕФ да се справи с очакваната криза, се казва в съобщението.

Най-тежко ще бъде положението в Нигер - 330,6 хил. деца са застрашени от глада. Проблеми се очакват още и в северните части на Нигерия, Камерун, Буркина Фасо, Мали и Северен Сенегал.

Но не само глад заплашва децата, предупреждават още от УНИЦЕФ. Докато техните родители търсят храна, децата могата да станат жертва на експлоатация или трафик.

Водещи

Най-четени