Гладът - плашеща и реална опция в Сирия 08.05 | 15:29

Страната не може да купува пшеница от международните пазари

От Ивайло Ачев

Достъпът на Сирия до международните пазари за пшеница е изключително затруднен заради различните санкции от Запада и недостигът на зърно в арабската държава е налице, предаде Reuters.

Преди време САЩ, ЕС и други западни държави наложиха различни санкции заради размириците в страната, които доведоха до избиването на 10 хил. души от управляващия режим в Сирия. Мерките, които включват замразяване на финансови активи, сериозно удрят по възможността на страната да купува пшеница.

Почти половината от нуждите на Сирия по отношение на хранителни продукти се задоволяват благодарение на външната търговия. Особено важен продукт е пшеницата, както и царевицата плюс ечемика, които се използват за фураж.

През миналата седмица властите в Сирия направиха международен търг за 150 хил. метрични тона ечемик. В края на 2011 година Дамаск искаше да купи 500 хил. тона ечемик, но не успя.

Според оценка на ООН през тази година Сирия ще има нужда от 4 млн. тона зърно – с 1 млн. повече от миналата година. Също по данни на ООН 1 млн. души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ – главно храна.

Водещи

Най-четени