Глобалната стабилност под заплаха заради страните от Близкия Изток и Северна Африка 02.03 | 20:51

Изследователска организация Fund for Peace направи подредба на "страните катализатори" на конфликти

От iNews.bg

Ситуацията в Либия и Сирия се е влошила драстично през последното десетилетие. Това е превърнало двете страни в най-сериозната заплаха за световния мир.

Това сочи докладът Fragile States Index на неправителствената изследователска организация Fund for Peace.

Данните сочат, че най-стабилните и устойчиви държави са скандинавските.

Класацията е съставена на база няколко категории, сред които легитимност на държавите, апарат за сигурност, неравномерно развитие, икономически срив и брой на бежанците, напускащи страната.

Най-тревожни тенденции през последните години се наблюдават в Близкия Изток и Северна Африка, където съответно 3 и 7 от държавите оглавяват класацията за нестабилност.

Южен Судан – най-младата страна в света – е най-крехката африканска държава. Тя страда от комбинация от вътрешни конфликти, бедност и разнопосочна политика, сочи докладът на Fund for Peace.

Сомалия, Централноафриканската република и Судан също отчитат притеснителни резултати, заедно с други 12 държави, за които нивото на заплаха е само степен по-ниска.

1659475

В другия край на спектъра, европейските държави са сред най-стабилните в света, сочи индексът, като Финландия, Швеция и Норвегия огласяват класацията.

Според доклада, "социалното равенство, голямото участие на жените в работната сила, устойчиво функциониращите демократични институции и свободата на словото са само няколко от общите черти, помогнали на скандинавската четворка да останат толкова стабилни”.

Финландия е единствената държава, която индексът описва като "много устойчива”, а други 14 са категоризирани като "устойчиви”.

През последното десетилетие най-голямо подобрение на държавната стабилност се наблюдава в Куба, Индонезия и Доминиканската република. От 10 години Куба се радва на икономически възход при управлението на Кастро, както и на заздравяване дипломатическите отношения със САЩ.

1659476

Либия, Сирия и Мали отчитат най-сериозно влошаване от 2006 насам.

"Ислямска държава” постепенно навлиза в териториите на първата, откакто свалянето на Муамар Кадафи създаде пълен хаос.

 "В съответствие с увеличаващата се несигурност в държавите, претърпели арабска пролет, помрачени от местно етническо и социално-икономическо напрежение и станали жертва на разделението между сунити и шиити и регионални борби за власт, Либия, Сирия, Йемен и Ирак влизат в челната десетка на страните, представляващи най-сериозна заплаха. Въпреки че всяка от тях има различни динамика на конфликта, политическо разцепление и хуманитарна криза, задълбочаващата се неустойчивост в 4-те държави през последната година преобразява целия регион”, сочи докладът.

И все пак авторите добавят, че в периода 2014-2015, 108 държави са подобрили представянето си с над 0,2 пункта, а само при 52 ситуацията се е влошила със същата стойност.  

Световната тенденция е обстановката световен мащаб се подобрява.

Водещи

Най-четени