Глътка въздух за Европа – мигрантският поток намалял драстично 14.08 | 12:02

Въпреки това обаче броят на пристигналите в Испания се е увеличил четворно

От iNews.bg

След няколко години невиждани проблеми с мигрантите Европа е на път да си поеме глътка въздух. Рязък спад на бежанските потоци към Стария континент отчете европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фонтекс", предаде БНТ. На фона на това обаче се отбелязва, че броят на мигрантите, достигнали Испания, се е увеличил четири пъти в сравнение с миналата година.

73 500 нелегални пресичания на границите на Европейския съюз. Това е равносметката на Фронтекс за първите седем месеца на годината. С други думи миграционният натиск е намалял почти наполовина.

Испания обаче е страната, която поема основната тежест. Миналият месец западносредиземноморския маршрут са използвали над половината от всички нелегални мигранти, пристигнали в Европа. Броят на мигрантите, достигнали Испания, се е увеличил четирикратно в сравнение с миналата година, до близо 8800. Като цяло, по този маршрут са проникнали 23 100 мигранти, над два пъти повече в сравнение с миналата година.

Мигрантите почти не използват маршрута през Италия, но са се пренасочили по този през Турция и Гърция. По-голям миграционен натиск се наблюдава по маршрута през Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина, както и от Сърбия към Босна и Херцеговина.

Водещи

Най-четени