Говорителят на Путин: Русия очаква да бъде зачитан суверенитетът й 26.02 | 12:43

Песков влезе в задочен спор с ОССЕ

От iNews.bg

Изтеглянето на тежката артилерия в Донбас е твърде несигурно. Това призна в интервю за CNN говорителят на руският президент Владимир Путин – Дмитри  Песков.

Украинските сили и проруските сепаратисти започнаха да  оттеглят тежкото въоръжение, както беше договорено в Минск споразумение, заявиха от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа(ОССЕ). За момента обаче не е ясно дали двете страни наистина го изтеглят или просто го преместват от едно място на друго. 

Песков влезе в задочен спор с ОССЕ, тъй като заяви, че има информация, че организацията е отказала да бъде свидетел на изтеглянето на въоръжението.  От своя страната говорителят на ОССЕ Майкъл Боцюркив  заяви, че  организацията му опитва да влезе в района на фронтовата линия. По думите му и Киев и бунтовниците не предоставят  информация за оръжието си, коридорите за изтегляне, както и за местата, където ще се съхранява военната техника. 

Говорителят на Путин  отрече също така пряката намеса на Москва в конфликта. "Русия не е страна, която позволява или не  на сепаратистите да действат в даден град или село", каза той. 

Песков отрече  Кремъл да има контрол над бунтовниците, но заяви, че не вярва, че сепаратистите се намират в Мариопул, в който ОССЕ докладва, че има обстрел. 

"Тези хора просто отговарят на враждебни  действия, враждебни атаки срещу тяхната родна земя и срещу техните хора", коментира  той. 

Песков коментира и  материала, публикуван преди ден в "Новая газета", в който се твърди, че Кремъл е бил посъветван да анексира Крим и голяма част от югоизточна Украйна седмици преди правителството на Микола Азаров и президентът Виктор Янукович да паднат от власт. 

"Не, това не е вярно. Това не  е вярно. Или може би, може би, аз не мога да изключа тази вероятност, тъй като не познавам публикувания документ и не знам кой е авторът му", заяви  говорителят на  президента. 

"Това все пак е вестник .... понякога те публикуват невъобразими неща.  Аз не виждам, каквато и да е причина да реагираме на публикацията. Единственото, което мога да кажа,  ако  подобен документ съществува, то той няма нищо общо с "Кремъл". 

Песков коментира отношенията между САЩ  и Русия. 

"Ние сме свидетели на голям сблъсък на интереси в сърцето на Европа, в Украйна.  Русия изрази своята позиция след нелегитимното завземане на властта в Киев преди година. Нашата позиция беше много частна, много отворена и много твърда.  Единственото нещо, което искаме е нашият национален интерес,  нашият право на суверенитет и на национални интереси да бъдат третирани с респект. И когато това се случи, ще дойде времето  за нов ренесанс на нашите отношения". 

След  избухването на конфликта в Донбас САЩ наложи санкции на Москва. Преди дни държавния секретар Джон Кери заплаши с нови рестрикции Кремъл.  Същото така Вашингтон обмисля идеята да започне доставка на оръжия за Украйна. 

Водещи

Най-четени