Горан Хаджич се изправя пред Международния трибунал в Хага 25.07 | 09:21

Срещу него са повдигнати 15 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

От Кремена Бедерева

Бившият лидер на сърбите в Хърватия Горан Хаджич ще се изправи за първи път пред Международния трибунал в Хага днес в 16 часа местно време, предаде ТАНЮГ.

Съдията ще прочете предявените на Хаджич обвинения и той трябва да заяви признава ли се за виновен или не по всички точки от обвинението, обяснява още БТА. Тази процедура може да бъде отложена с 30 дни.

Срещу Хаджич са повдигнати 15 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради предполагаемата му роля в избиването на стотици цивилни хървати и депортирането на десетки хиляди хървати и други несърби от сръбските сили по време на войната в Хърватия.

Той бе арестуван на 20 юли в Сърбия след седем години укриване, а на 22 юли бе екстрадиран в Хага. Хаджич е бивш президент на самопровъзгласилата се върху близо една трета от територията на Хърватия Република Сръбска Краина по време на войната през 90-те години.

Той бе последният укриващ се от международното правосъдие обвиняем за военни престъпления на територията на бивша Югославия.

Съдебният процес срещу него ще бъде последният в работата на Международния трибунал в Хага, който предяви обвинения на 161 души във връзка със събитията, съпътствали кървавото разпадане на Югославия.

Водещи

Най-четени