Горещото лято ще смущава сезона на отпуските в институциите на ЕС 15.07 | 12:30

Финансовите пазари и арабските държави са най-големите проблеми

От Ивайло Ачев

Въпреки риска от потенциални трусове в еврозоната и неприятности в арабските държави през следващите шест седмици, европейските институции ще останат в намален състав - на работа ще бъдат само около 20% от персонала. Това е факт заради наближаващия период на отпуски, пише Euobserver.

Още днес може да се появят нови проблеми за еврозоната, тъй като по-късно през деня ще станат ясни резултатите от вторите стрес тестове на европейските банки. Очакванията са, че 15% от проверените банки не са се справили с изискванията и най-вероятно пазарите мигновено ще накажат това.

Страните-членки на ЕС вече са готови с евентуални мерки в подкрепа на банковия сектор, ако резултатите от стрес тестовете се окажат твърде лоши. При това положение в края на следващата седмица (четвъртък /21.07/ или петък /22.07/) се очаква да има извънредна среща на Европейския съвет.

"Финансовите пазари никога не почиват, затова се надявам служителите на европейските институции да не са си купили еднопосочни билети за ваканция", коментира Майкъл Емерсън, експерт в Европейския център за политически науки.

По отношение на Арабския свят ескалиране на проблемите може да има в Либия, Сирия и Йемен. Най-влиятелните европейски политически фигури вече с нетърпение чакат падането на Муамар Кадафи, но перспективата бунтовниците да излязат извън контрол е реална и със сигурност ще значи, че ЕС ще трябва да помага с военни части за усмиряването им.

В началото на септември вълнения се очакват и покрай гласуването в ООН за независимостта на Палестина – проблем, които на мнозина се струва стар колкото света.

В Сирия всеки момент се очаква падане на властта, която се крепи на магия. Положението в Йемен е подобно, само че там става въпрос за битката между Ал-Кайда, американските военни и доста враждуващи племена.

Заради всички тези проблеми европейските институции ще установят четири кризисни центъра, които ще работят по 24 часа в денонощието през август. В случай на нужда до 48 часа Европейският съвет може да бъде събран на заседание.

Водещи

Най-четени