Грийнпийс с разкрития за ТТИП: САЩ натиска ЕС с опасни и антиекологични изисквания! 02.05 | 15:58

Брюксел не е съгласен и на практика преговорите с Вашингтон са замразени

От iNews.bg

Неправителствената организация "Грийнпийс"  публикува в понеделник 248 страници поверителни документи от проекта на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между САЩ и ЕС (ТТИП). От тях става ясно, че Вашингтон оказва много по-силен натиск върху Брюксел в рамките на преговорите за ТТИП, отколкото изобщо се е предполагало досега. Това е причина за сериозно блокиране на преговорите, съобщава Süddeutsche Zeitung като цитира документи, предоставени от екологичната екоорганизация.

Вашингтон заплашва да ограничи вноса на автомобили от европейски страни, ако ЕС откаже да купува повече американска селскостопанска продукция. В същото време във Вашингтон са недоволни от Европейския потребителски център, чиято политика е срещу разпространяването в Европа на генно-модифицирани хранителни продукти (ГМО), както и на месо от животни, отглеждани с хормони.
Вашингтон иска, забрана върху тези или други продукти да бъде въвеждана, само ако вредата им върху хората бъде доказана по научен път.

Според Грийнпийс тези страници "потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата”, които би представлявало това споразумение. Според холандския филиал на екоорганизацията, който всъщност се е добрал до документите, тези страници са две трети от текста на договора към началото на 13-ия кръг на преговорите и обхващат тринайсет глави от този договор, наричан още ТАФТА (Transatlantic Free Trade Area - TAFTA).

"Тези документи потвърждават това, което ние казваме отдавна”, каза директорът на европейския отдел на "Грийнпийс” Йорго Рис. Той смята, че договорът ще постави интересите на големия бизнес в центъра на процеса на политически и законодателни решения в ущърб на проблемите на околната среда или общественото здраве.

По думите на Рис от средата на 2013 г. бизнесът и политическият елит на САЩ и ЕС се опитват да постигнат споразумение, което би трябвало да премахне търговските и регулаторни бариери. Това споразумение обаче среща нарастващата съпротива на гражданското общество и някои от политическите лидери.

Въз основа на съдържанието на документите "Грийнпийс” твърди, че текстът предвижда "премахването на правило, което позволява на народите да регулират търговията, да защитават живота и здравето на хората, животните и растенията".

"Търговията няма да се подчинява на целите за намаляване на въглеродните емисии и принципа на предпазливост се забравя”, алармират от неправителствената организация. А целта на този принцип е да предотвратява разпространението или да изтегля от пазара продукти, които могат да бъдат опасни, дори ако научните данни не позволяват пълна оценка на риска.

С публикуването на тези документи Грийнпийс се надява да помогне най-накрая на милиони граждани да разберат по-добре какво се договаря от тяхно име, е посочил източникът на екоорганизацията, изнесъл секретните документи.

След априлския кръг на срещи, преговарящите от САЩ и ЕС бяха заявили, че са нужни "още много работа и значителни отстъпки, за да се завърши споразумението през 2016 г., както го пожела президентът на САЩ Барак Обама.

Някои европейски страни демонстрират все повече и повече скептицизма си, в Германия и все по-често във Франция, а все по-малко хора изглеждат благоразположени от двете страни на океана, коментират наблюдатели.

По повод изтеклите секретни документи за ТТИП днес европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом коментира, че има много недоразумения около тях. .

зглежда има много недоразумения по отношение на предполагаемото изтичане на данни от споразумението, което САЩ и ЕС се опитват да постигнат от 2013 г. насам. Повтаряме отново и отново: никое споразумение на ЕС няма да понижи нивата на защита на потребителите, на безопасността на храните или на околната среда", заяви Малмстрьом.

Според еврокомисаря данните в изтеклия проект "просто отразяват позициите на всяка страна в преговорите и нищо повече". "Едва ли е изненада, че има области, по които ЕС и САЩ имат различни виждания. В областите, където сме много далеч едни от други, просто няма да постигнем споразумение. В този смисъл много от днешните притеснителни заглавия са просто "буря в чаша водауспокои комисяр Сесилия Малстрьом, цитирана от AFP.

Водещи

Най-четени