Груевски минал през Сърбия с редовни документи 20.11 | 10:48

Когато бе на наша територия, нямаше заповед за ареста му, казва Вучич

От iNews.bg

Бившият македонски премиер Никола Груевски премина през територията на Сърбия с редовни документи. По това време срещу него нямаше издадена заповед за международно издирване. Това каза сръбският президент Александър Вучич в интервю за местната телевизия "Хепи", предаде БГНЕС. Според него "истинският въпрос е, как Груевски е напуснал Македония и дали по това време той е бил издирван или не?" "На 11 ноември през нощта, между 1:00 и 2:00 часа, нямаме официална информация по този въпрос, лицето Никола Груевски влиза на територията на Албания. Там той се легитимира, заедно с още двама унгарци... След това влиза в Черна гора през граничния пункт Божай, отново с редовни документи и с пасаван, който е издаден от унгарското посолство в Тирана", каза още Вучич.

И поясни: "След това на 11 ноември влиза в Сърбия с редовна лична карта, придружаван от същите две лица. На 12 ноември в 5:11 часа лицето напуска Сърбия през граничния пункт "Хоргош" с пасаван № 100 501, издаден в Тирана, с лична карта и придружаван от двама души с дипломатически документи и дипломатическа кола". По това време срещу него няма никаква заповед за международно издирване. Дори на 13 ноември в 19:35 часа от бюрото на Интерпол в Скопие е издадена тази заповед. С една дума, ако бяхме спрели Груевски, това щеше да означава отвличане от наша страна", подчерта Александър Вучич.

Вучич заяви и още, че в Сърбия не осъждат и не арестуват политици за закупуване на скъпи мерцедеси. "Както Груевски, така и бившият сръбски президент Борис Тадич, закупи брониран "Мерцедес", но нямаше никаква причина да бъде арестуван, защото не е извършил нищо противозаконно. "Мерцедес"-ът се използва от държавата", каза още Вучич. Сръбският президент заяви, че е разговарял с Никола Груевски по време на погрома на македонския парламент на 27-ми април. Тогава той му се обадил от Виена с молба да призове за успокояване на ситуацията. След това са имали и разговори във връзка с Европейската народна партия. Вучич каза, че в момента имал "нормална комуникация с македонския премиер Зоран Заев".

Водещи

Най-четени