Гръмотевични бури с градушки отново вилнеят в Хърватия 14.08 | 18:33

Мълния е запалила къща в Копривница

От Цанка Донкова

Това лято явно природата е решила да ни изпита. След опустошителните наводнения, които сполетяха Сърбия и Босна и Херцеговина през пролетта, и след водния ад, сполетял страната ни, сега ясно силните бури и поройни дъждове вилнеят отново на територията на Хърватска.

Порой и градушка са вилняли тази сутрин в района на град Карловац. По-късно стихията е достигнала Загреб. Семейна къща в Копривница пък е била ударена от мълния и след това е изгоряла, съобщава хърватският "Ютарни лист".

Мълнията е предизвикала пожар на тавана на къщата. Пожарникарите са се намесили бързо, но не са успели да потушат пожара, който е обхванал цялата къща. Карловац е бил ударен от градушка с големина до пет сантиметра. Вятърът е изкоренил дървета и пожарникарите е трябвало да се намесват на много места, допълва БТА.

Падналият дъжд е бил над 30 литра на квадратен метър, а се очаква валежът да продължи до края на деня, така че количествата може да надхвърлят и 50 литра на квадратен метър, съобщава интернет сайтът Кпортал.

Местните медии съобщават, че заради поройните дъждове, голяма част от хърватското Загорие отново се бори с наводнения. Под вода са приземните етажи и мазетата. На отделни места са се активирали свлачища. Буря с градушка обхвана и Горски Котар, а метеоролозите предупреждават, че град може са удари и останалата част на Хърватия, а над Адриатическо море е възможна появата на малки торнада.

Хърватската метеорологична служба издаде оранжев код за предупреждение за гръмотевични бури за по-голямата част на страната.

Водещи

Най-четени