Гръцки политици на съд заради данъчни декларации 14.03 | 15:49

Проверка установи, че са подали неверни данни пред данъчните

От Олга Андреева

Пред правосъдието ще бъдат изпратени четирима гръцки политици, посочили неверни данни в данъчните си декларации. Те са част от общо 24-мата политици в Гърция, изнесли в чужбина по над 100 хиляди евро всеки в периода 2009-2011 г., съобщи гръцкият вестник "Етнос".

Сред четиримата политици с неверни данни в данъчните декларации е и съпругът на бившия външен министър на Гърция и бивш кмет на Атина Дора Бакояни, Исидорос Кувелос, за когото стана ясно, че миналия март е изнесъл по сметка в чужбина сума от един милион долара.

Останалите политици, които ще трябва да дадат обяснения пред прокурор, са депутатът от националистическата формация ЛАОС Кириакос Велопулос и бившите евродепутати Георгиос Димитракопулос (от Нова демокрация) и Константинос Друцас (Комунистическата партия).

При останалите двадесет политически лица, чийто данъчни декларации са били проверени внимателно, е установено, че няма нарушения на закона – тоест парите са изнесени законно от страната.

Все пак остава моралният въпрос – защо политици изнасят пари от държавата, докато правителството призовава народа точно към обратното – да връща спестяванията в родината, за да подпомогне икономиката.

Водещи

Най-четени