Гръцките фермери пак готвят за блокади 17.01 | 12:04

Засега протестите им ще са вътре в страната, но рискът за границата ни си остава

От iNews.bg

Дойде януари и по традиция от последните години фермерите в съседна Гърция ще вдигат протест. Официално земеделците ще изкарват тракторите си по пътищата и ще бъдат по блокадите там от 22 до 28 януари. Това е решил стачният комитет на земеделските производители на свое съвещание в град Лариса, съобщава вестник "Контранюз", предаде БНТ.

Означава ли това обаче нова заплаха за блокади и по българските граници, засега не става ясно. Но опитът от последните няколко години (с изключение на миналата) показва, че такъв риск има. Традиционно тракторите блокираха гръцката страна на ГКПП "Кулата-Промахон", от което сериозно страдаха българските, а и не само превозвачи и всякакъв бизнес. Ежегодно заради фермерските протести те трупаха десетки и дори стотици милиони загуби, които и до ден днешен никой не е компенсирал. Пробив в "традицията" имаше обаче миналата година, когато след няколко срещи между български и гръцки министри, включително и между премиера Бойко Борисов и колегата му Алексис Ципрас, полицията и жандармерията в югозападната ни съседка се намесиха и не позволиха на тракторите да стигнат до границата и да я блокират за пореден път.

Фермерите са решили също да присъстват и на големия протестен митинг, който те ще организират на 3 февруари в Солун по време на селскостопанското изложение "Агротика". Земеделските стопани са недоволни от насъбралите се, според тях, проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им.

Гръцките фермерите настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените. Те искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

Водещи

Най-четени