Губернаторът на Истанбул стана и.д. кмет 07.05 | 19:19

По-рано през деня ЕС разкритикува решението на Върховната избирателна комисия на Турция да анулира резултатите от изборите за кмет на града

От iNews

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая е назначен за действащ кмет на Истанбул, съобщи вътрешното министерство на Турция, цитирано от Анадолската агенция.

В изявлението се казва, че Върховната избирателна комисия на Турция вчера реши да анулира и проведе повторно провеждане на местните избори в Истанбул. Във връзка с това, докато бъде избран новият кмет на Истанбул, управителят на града Али Йерликая ще бъде назначен за изпълняващ длъжността.

Със седем гласа "за" и "четири" против, членовете на Комисията вчера приеха възраженията на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) относно резултатите от местните избори в Истанбул и обявиха, че прегласуването в Истанбул ще се проведе на 23 юни.

По-рано през деня ЕС разкритикува решението на Върховната избирателна комисия на Турция да анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул и да организира ново гласуване на 23 юни.

В съвместно изявление ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подчертаха, че решението противоречи на самата идея за демократичен изборен процес, съобщават МИА и БГНЕС.

Също така се казва, че решението е политизирано и противоречи на основната цел на демократичния процес. Освен това тази стъпка означава подкопаване на изборния процес и е в противоречие с ангажиментите, поети от Турция като член на Съвета на Европа. 

Заради решението на Централната избирателна комисия да повтори изборите за кмет на Истанбул бе организиран протест. Демонстрантите излязоха по улиците с чукане на тенджери и тигани.

Дотук се стигна след като комисията уважи жалбата на управляващата партия на президента Ердоган, която изгуби изборите и се оплака от нередности. Според комисията, някои от хората, обработвали урните, не били официални лица, предаде Нова тв.

"Те оказаха натиск и получиха решението да си спечелят 40-45 дни, за да прикрият мръсотиите си, но нека ви кажа: Ще си върнем обратно правата, с усмивка на лицата, както и надеждата, любовта и уважението”, заяви кандидатът за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.

Водещи

Най-четени